Lämna sidan snabbt!
Familj

Farman slutade kontrollera sina systrar

Förut brukade Farman bevaka allt hans systrar gjorde. Men sen träffade han en tjej som utsattes för hedersförtryck. Det gjorde att Farman började tänka på ett nytt sätt.

En kille sitter i ett fönster och vinkar ut till två tjejer på gatan utanför. Foto.

Farman och hans familj kom till Sverige från Irak när han var 14 år. Han såg det som sin uppgift som kille, att bevaka sina två systrar och hålla koll på allt de gjorde. 

Tjejer hade andra regler

Farman hade alltid mycket större frihet än systrarna. Han hade flickvänner, men systrarna fick inte träffa killar.

Ibland ringde Farman till sina kompisar och berättade att han hade sett någons syster till exempel gå på fest. Farman tyckte också att kompisarna skulle ringa honom, om hans systrar gjorde något som han inte tyckte att de borde göra.

Han tänkte inte på att det kunde leda till att tjejerna kunde bli misshandlade eller inlåsta. Han slog aldrig sina systrar, men han har kompisar som har slagit sina systrar.

– Jag hade inte dåligt samvete, för jag trodde inte att det var något fel, säger Farman. Men när jag var 17 år började jag tänka på vad jag egentligen gjorde.

Flickvännen hjälpte honom att förstå

Farman började förändras när hans flickvän blev misshandlad av sin bror, bara för att hon träffade Farman.
– Jag insåg att tjejen jag älskade blev slagen på grund av mig. Det var ohållbart. Jag var tvungen att lämna henne.

Händelsen fick Farman att tänka: Är det verkligen rätt att jag inte vill att min flickvän ska bli kontrollerad av sin bror, samtidigt som jag själv kontrollerar mina systrar?

Sharaf hjältar stöttade Farman

Farman började förstå att det som han tyckte tidigare, egentligen var fel. Farman fick kontakt med Sharaf hjältar, ett projekt som stöttar killar att ta avstånd från hedersförtryck. Sharaf hjältar hjälpte honom när han började fundera över vad han gjorde. Han träffade personer som hade varit med om samma sak. 
– Det var första gången jag hörde talas om mänskliga rättigheter och de lagar som finns för att skydda rättigheterna.

Familjen har förändrats

– Jag har förändrats, berättar Farman. Jag känner större empati med andra och jag accepterar inte orättvisor.

I början blev Farmans familj förvånad, men sen började de förstå vad han menade. Nu har systrarna samma frihet som Farman och föräldrarna stöttar sina barns rättigheter.

Många föräldrar är oroliga

– Det behövs fler möten mellan föräldrar från olika kulturer, säger Farman. Det som är nytt och främmande är ofta skrämmande, och minskad rädsla leder till minskat hedersförtryck. 
– När min mamma kom i kontakt med svenska mammor som oroade sig för sina barn precis som hon själv, blev hon mindre rädd. 

– En familjs heder handlar inte om sånt som om ens dotter har pojkvän eller inte, förklarar Farman. Det viktiga är att ha ett jobb och kunna försörja sig. Den som vill sluta med hedersförtrycket behöver stöd, precis som jag själv fick. Pappor som kommer hit från länder i krig är vana att försvara sin familj. Vi måste hjälpa dem att förstå att de inte längre behöver vara oroliga för sin familj på samma sätt.

– Mina nya värderingar kommer jag att ha resten livet, säger Farman. Jag ska inte utsätta mina barn för samma förtryck som mina systrar fick uppleva.

Mer på Youmo

Artikel

Film: Du bestämmer över din kropp

Alla människor har rätt att bestämma över sin egen kropp. Det är en mänsklig rättighet. Men vad betyder det?

Artikel

Heder

I vissa familjer och släkter är det viktigt att det inte går något dåligt rykte om familjen. Det kan finnas regler i familjen, som att en tjej inte får ha sex förrän hon har gift sig. Därför får hon inte vara ihop med någon, eller umgås med killar på fritiden. Det här kallas för hedersrelaterat våld eller förtryck. Att utsätta någon för det är olagligt. Det bryter också mot de mänskliga rättigheterna, och FN:s barnkonvention.

Artikel

Mänskliga rättigheter

De mänskliga rättigheterna handlar om att du ska kunna leva ett bra liv. Du har rätt till utbildning och sjukvård. Du har rätt att bli rättvist behandlad och rätt att fly till ett annat land om du är i fara.

Artikel

Jämställdhet

Killar och tjejer ska ha samma möjligheter och rättigheter. Samhället är ännu inte jämställt, men det finns lagar och planer för hur det ska bli det.

Till toppen av sidan