Lämna sidan snabbt!

Våld & orättvisor

I menyn här nedanför hittar du texter, bilder och filmer som handlar om våld och kränkningar.

Innehåll - Våld & orättvisor

 • Film: Diskriminering

  Diskriminering betyder att du blir sämre behandlad än andra, på grund av ditt kön, din religion, din ålder, din sexuella läggning eller på grund av var du kommer ifrån. Det är också diskriminering om du blir sämre behandlad för att du till exempel har rullstol eller är synskadad. Eller för att du känner dig som ett kön som inte stämmer med den kropp du har. Det är olagligt att diskriminera någon.

 • Sexuella trakasserier

  Sexuella trakasserier är när en person gör eller säger något som har med kroppen eller sex att göra, och som den andra personen tycker känns obehagligt. Sexuella trakasserier är aldrig okej. Det kan vara ett brott.

 • Polisanmälan

  Du bör anmäla till polisen om du tror att du är med om något brottsligt, eller om du är vittne till ett brott.

 • Sexualbrott

  Det är olagligt att göra något sexuellt med någon som inte vill det. Du kan få hjälp om du har blivit utsatt för sexualbrott.

 • Jag är rädd för att tvingas gifta mig

  Jag är rädd för att jag snart ska tvingas gifta mig, och jag vill inte det. Vad kan jag göra?

 • Jag får inte fika med kompisar eller åka på skolresa för min familj

  Min familj bestämmer nästan allt jag gör. Det är många saker jag inte får göra.

 • Film: Du bestämmer över din kropp

  Alla människor har rätt att bestämma över sin egen kropp. Det är en mänsklig rättighet. Men vad betyder det?

 • Bildspel: Människohandel

  Här är ett bildspel om vad människohandel är, och var du kan få hjälp om du är utsatt. Människohandel kallas också trafficking. Det är när andra utnyttjar dig för att tjäna pengar. Det kan till exempel vara personer som tvingar dig att sälja sex, stjäla, arbeta eller sälja droger.

 • Film: Nu har jag slutat sälja sex och ta droger

  Den här berättelsen har en ung person skickat in till Youmo.

Till toppen av sidan