Lämna sidan snabbt!

Familj

I menyn här nedanför hittar du texter och bilder som handlar om familjerelationer.

Innehåll - Familj

Får familjen bestämma över mitt liv?

Dina föräldrar eller vårdnadshavare har ansvar för dig tills du fyller 18 år. Men de får inte bestämma allt. Du har rätt att vara med och bestämma saker som handlar om ditt liv. Ta hjälp av någon annan, om familjen vill bestämma eller kontrollera för mycket.

Heder

I vissa familjer och släkter är det viktigt att det inte går något dåligt rykte om familjen. Det kan finnas regler i familjen, som att en tjej inte får ha sex förrän hon har gift sig. Därför får hon inte vara ihop med någon, eller umgås med killar på fritiden. Det här kallas för hedersrelaterat våld eller förtryck. Att utsätta någon för det är olagligt. Det bryter också mot de mänskliga rättigheterna, och FN:s barnkonvention.

Farman slutade kontrollera sina systrar

Förut brukade Farman bevaka allt hans systrar gjorde. Men sen träffade han en tjej som utsattes för hedersförtryck. Det gjorde att Farman började tänka på ett nytt sätt.

Jag är rädd för att tvingas gifta mig

Jag är rädd för att jag snart ska tvingas gifta mig, och jag vill inte det. Vad kan jag göra?

Jag får inte fika med kompisar eller åka på skolresa för min familj

Min familj bestämmer nästan allt jag gör. Det är många saker jag inte får göra.

Min familj accepterar inte homosexualitet eller mina kläder, hjälp!

Jag kan inte vara mig själv i min familj. De accepterar inte att jag klär mig i tajta kläder. De tycker inte att det passar mig eftersom jag är kille. När jag har klätt mig lite mer som jag själv vill har jag blivit utskälld och hotad.

Till toppen av sidan