Lämna sidan snabbt!
Om Youmo

Dölj ditt besök

Vill du inte att någon ska kunna se vilka sidor du har varit på eller vad du har sökt efter? Här får du veta hur du kan göra.

Ett frågetecken.
Vill du inte att andra ska veta vad du har besökt på nätet?

Mobiler, datorer och surfplattor kommer ihåg vilka sidor du har tittat på.

Så här tar du bort sparad information

Du tar bort informationen på olika sätt beroende på hur du surfar på nätet. Det beror på om du använder en mobil, dator eller surfplatta, och vilken webbläsare du använder.

Börja med att öppna menyn i din webbläsare för att rensa informationen. På en mobil eller surfplatta brukar menyn vara längst ner i webbläsaren. På en dator brukar menyn vara uppe i högra hörnet. Menyn brukar ha en symbol som kan se ut så här:

  • tre prickar
  • tre streck
  • en öppen bok
  • ett kugghjul.

Klicka på ordet historik eller en symbol som ser ut som en klocka när du har öppnat menyn. Då brukar det komma upp en lista med sidorna du har besökt.

Du kan ta bort all information, eller välja själv vilka sidor du vill ta bort. Det gör du genom att markera sidorna du vill ta bort innan du klickar på radera eller ta bort.

Vissa webbläsare ger dig några alternativ på vad för typ av information som ska tas bort. Kryssa i webbhistorik om du vill ta bort alla sidor du har varit inne på. Du kan också välja att ta bort så kallade kakor (cookies), som sparas. Läs mer om kakor på svenska på UMO.se.

Du kan surfa utan att spara information

Med så kallad privat surfning kan du besöka olika sidor utan att mobilen eller datorn kommer ihåg det. Det brukar heta "privat surfing" eller "inkognito" i menyn på webbläsaren.

Information i sociala medier   

Det är inte bara webbläsare som sparar information. Sociala medier och vissa webbplatser där du är inloggad sparar också information. Det kan till exempel vara information om vad du har sökt på. Du kan oftast ta bort informationen bland inställningarna på den webbplatsen eller i appen.

På Youtube kan du hitta filmer som visar hur du gör för att ta bort information från webbläsaren och i sociala medier, och hur du surfar privat med olika webbläsare, telefoner, surfplattor och datorer.

Varför sparas information när jag surfar?

Det är för att det ska gå snabbare att visa sidan nästa gång du besöker den. Det kallas för cache-lagring.

Det kan spara tid och vara bra. Men andra personer som använder samma mobil, dator eller surfplatta kan se den informationen. Därför behöver du ta bort all sparad information om du vill hålla den hemlig.

Till toppen av sidan