Lämna sidan snabbt!
Våld & orättvisor

Jag är rädd att hennes föräldrar inte ska acceptera mig

Fråga

Jag är ihop med tjej från Sverige, men vågar inte gå hem till henne. Jag tror att hennes föräldrar ska tycka att jag är dålig, bara för att jag kommer från ett annat land. Så var det för min kompis. Hans flickväns föräldrar är rädda för honom, bara för att han inte kommer från Sverige. Jag tycker det är orättvist och blir ledsen. Vad ska jag göra?

Svar

Det är vanligt att känna sig nervös inför att träffa sin partners föräldrar. En del känner sig också oroliga över att föräldrarna inte ska acceptera en, eller tycka att man är dålig.

Hur du känner påverkas såklart av att din kompis flickväns föräldrar blivit rädda. Rasism och diskriminering beror ofta på fördomar, rädslor och för lite kunskap. En fördom är när du tror att någon är på ett visst sätt, innan du vet det. Till exempel kan det finnas fördomar om att en person från ett visst land eller från en viss kultur är på ett visst sätt.

Det kan kännas orättvist att andra är rädda eller tycker någonting om en, bara för att man kommer från ett annat land eller en annan kultur. Det kan göra en ledsen och arg. Du har alltid rätt att blir respekterad och bemött på ett schyst sätt, oavsett var du kommer ifrån.

Ett bra sätt att få kontakt med din flickväns föräldrar kan vara att försöka lära känna dem ordentligt. Berätta om dig själv och om din bakgrund. Låt föräldrarna ställa frågor till dig, om det känns okej för dig. Visa också att du är nyfiken på att veta mer om din flickväns familj. Om de verkar rädda eller oroliga kan du fråga dem varför, så att ni kan prata om det.

Genom att vara öppen, ärlig och nyfiken visar du också att du gärna vill lära känna dem, och att du vill att de ska lära känna dig. Rädslor och fördomar brukar minska när man lär känna varandra bättre.

Jag vet att det kan kännas svårt att vara ihop med någon om man inte blir accepterad av hens familj. Ibland kan det till och med kännas omöjligt. Det är viktigt att veta att du och din flickvän har rätt att vara ihop, oavsett vad hennes föräldrar tycker om dig.

Mer på Youmo

Frågor & svar

Här kan du läsa frågor som unga har ställt till Fråga UMO. Alla frågor på Youmo är besvarade av experter som brukar svara på frågor på UMO.se.

Till toppen av sidan