Lämna sidan snabbt!
Sex

Onani

Onani betyder att du har sex med dig själv. Du kan till exempel smeka ditt kön eller andra delar av kroppen. Det är inte dåligt att onanera. Du bestämmer själv om du vill göra det.

De flesta onanerar då och då. Några personer gör det varje dag, några personer gör det väldigt sällan. Några personer onanerar inte alls. Det kan också ändra sig med tiden.

Man kan upptäcka att det är skönt att ta på olika ställen på kroppen redan när man är barn. De flesta börjar onanera mer medvetet i tonåren eller när de är vuxna.

Du kan onanera för att du är nyfiken på din egen kropp. Du kan onanera för att du är kåt och för att få orgasm. När du onanerar lär du dig vad som är skönt för dig. Det kan du sen berätta för en sexpartner om du vill. Man kan onanera även om man är ihop med någon.

Att onanera kan hjälpa dig att slappna av och att sova gott. Det är bra om du till exempel är stressad.

Du bestämmer själv om du vill onanera eller inte.

Illustration av mittpartiet av en kropp, klädd i jeans. Ena handen är innanför byxorna.

Det är inte farligt att onanera

Att onanera är inte dåligt eller olagligt, så länge du själv mår bra av det. Onani kan inte påverka din kropp eller din hälsa på något sätt. Onani påverkar inte dina möjligheter att bli gravid eller att göra någon annan gravid. Spermierna i pungen tar aldrig slut.

Onani påverkar inte slidan. Inget i slidan spricker eller går sönder om du till exempel för in fingrar. Ingen kan se att du har onanerat, inte ens en barnmorska eller läkare.

Hur onanerar man?

Du bör vara kåt för att det ska kännas skönt och bra att onanera. När du är kåt kommer mer blod till ditt kön. Det kan göra att du får stånd. Slidan sväller och blir fuktigare. Från penisen kan det komma en eller flera droppar från urinröret.

Det går att onanera på många olika sätt. Prova olika sätt för att upptäcka vad du själv tycker är skönt. Leta på kroppen för att hitta ställen där just du är extra känslig.

Många tycker att det är skönt att smeka könet och området där omkring. Där är huden tunn och känslig. Du kan smeka andra delar av kroppen samtidigt.

Det vanligaste sättet om du är tjej är att smeka klitoris eller området runt klitoris med fingrarna. Du kan också föra in fingrar eller något annat i slidan eller analöppningen.

Det vanligaste sättet om du är kille är att hålla handen runt penisen och röra handen fram och tillbaka, upp och ner över ollonet. Du kan också föra in penisen i något eller föra in något i analöppningen.

Du kan onanera samtidigt som du fantiserar, läser, lyssnar eller tittar på saker som gör dig kåt.

Alla är olika känsliga för smekningar och andra sorters beröring. Din känsel kan påverkas av olika saker, till exempel om du har någon funktionsvariation eller fysisk skada. Det kan också påverka hur du kan onanera. Försök att hitta det som känns skönt för just dig. Det finns hjälpmedel och sexleksaker som kan göra sexet skönare.

På UMO finns tips med bilder på hur du kan onanera.

Mer på Youmo

Artikel

Penisen och pungen

Här kan du läsa om penisens och pungens olika delar och om hur din penis och pung funkar. Penisen och pungen är jättebra kroppsdelar som kan kissa, ha sex, producera spermier och kännas sköna.

Artikel

Snippan

Här kan du läsa om snippans olika delar och om hur din snippa funkar. Snippan är en jättebra kroppsdel som kan kissa, ha mens, ha sex, föda barn och kännas skön.

Till toppen av sidan