Lämna sidan snabbt!
Kroppen

Penisen och pungen

Här kan du läsa om penisens och pungens olika delar och om hur din penis och pung funkar. Penisen och pungen är jättebra kroppsdelar som kan kissa, ha sex, producera spermier och kännas sköna.

Olika personers kön ser olika ut, precis som andra delar av kroppen. Penisar kan ha olika färg, vara olika långa och tjocka, och det kan växa olika mycket hår på dem. Det är vanligt att ha olika prickar och märken på penisen och pungen.

Det går inte att se på penisen eller pungen om du har haft sex.

Penisens och pungens olika delar

Här är bilder som visar penisens och pungens olika delar.

Penisen och pungen, sedda framifrån. Penisen pekar uppåt. Ord i bilden visar var följande delar sitter: Ollon, sträng, förhud och pung.
Hela könsorganet i genomskärning. Ord i bilden visar var följande delar sitter: Urinblåsa, urinrör, ollon, testikel och analöppning.

Ibland blir penisen hård

Penisen är oftast mjuk. Ibland sväller den och blir hård, till exempel när du blir kåt. Du får stånd. Det beror på penisen fylls med blod.

Det är vanligt att penisen blir lite sned när du får stånd.

Huden på penisen och pungen är tunn

Det finns inte något fett under huden på penisen och pungen. Därför syns blodkärlen, naturliga prickar och hålen för hårstrån väldigt tydligt. Huden på penisen och pungen brukar bli lite mörkare i puberteten.

Toppen på penisen - Ollonet

I puberteten får många personer små prickar som står ut runt nederkanten av ollonet. Det är inget farligt utan precis som det ska vara.

Det lilla hålet på penisens topp är för kiss och sperma. Röret inuti penisen leder både till urinblåsan och till pungen.

Förhuden

Penisens yttersta del skyddas av tunn hud som kan dras ner, förhud. Det produceras en sorts vätska på insidan av den huden. Vätskan håller penisens topp fuktig och skyddad mot bakterier.

Olika personer har olika mycket förhud. Många personer har ingen förhud alls, för att de är omskurna. Då har hela eller delar av förhuden opererats bort. Omskärelse görs på grund av religion eller tradition, eller på något medicinskt problem som att förhuden var trång.

En sträng av hud

På penisens undersida finns en sträng av hud. Strängen är stram. Den kan vara lite för kort, och då kan den blöda lite någon gång när du får stånd. Det kan göra lite ont men det brukar läka av sig själv.

Pungen

Pungen är som en påse under penisen. Den ser lite knottrig ut och det växer hår på den om du har kommit i puberteten. I pungen finns två kulor, testiklarna. Det är vanligt att de är olika stora.

I kulorna i pungen bildas spermier. De samlas i en tunt långt rör på baksidan av pungkulorna. Röret fortsätter upp till urinblåsan och sitter ihop med röret som kisset kommer ut genom.

Sperma

Sperma är vätska som kommer ut ur penisen om du får utlösning, till exempel om du onanerar. En utlösning brukar vara ungefär lika mycket vätska som en tesked.

I sperman finns det många miljoner pyttesmå spermier. De kan befrukta ett ägg så att det blir en graviditet. Men spermierna är en mycket liten del av sperman. Det mesta är vätska.

Det bildas nya spermier varje dag. Du kan få hur många utlösningar som helst utan att spermierna tar slut.

Analöppningen

Analöppningen är slutet på ändtarmen. Där kommer bajset ut.

Penisar kan vara olika stora

Penisen och pungen har vuxit klart när puberteten är slut, när du är mellan 18 och 20 år. De flesta vuxna personers penisar är mellan 9 och 22 centimeter långa när de har stånd.

Penisens storlek har ingen betydelse för hur skönt sex du kan ha. Inte för dig själv och inte för personen du har sex med.

Det går inte att träna eller sträcka penisen för den ska bli större.

Flera av könets delar är känsliga för beröring

Flera av penisens och pungens delar och området runt omkring är väldigt känsliga för beröring. Det kan ge dig sexuell njutning att röra olika delar. Pröva själv vad som är skönt för dig.

Tvätta penisen och pungen med ljummet vatten

Tvätta penisen och pungen med ljummet vatten. Det räcker att tvätta en gång om dagen. Om du har förhud, dra tillbaka den och gör rent under den och på ollonet. Annars kan det börja lukta illa eller bli infekterat.

Använd inte tvål, eftersom tvål kan torka ut huden. Du kan smörja underlivet med en olja utan parfym om det är torrt.

Om du vill fråga något eller bli undersökt

Har du frågor om din penis eller pung? Eller är du orolig för något? Då är det bra att söka hjälp för att få svar.

Du kan gå till en ungdomsmottagningvårdcentral eller en hud- och könsmottagning. Du kan också gå till en mottagning för män. Du får gå till vilken mottagning du vill i hela Sverige.

Det är bra att söka hjälp om du har något av det här:

 • Du har prickar eller märken som gör ont eller kliar.
 • Du har haft sex och tror att du kan ha fått någon könssjukdom.
 • Det är svårt att dra tillbaka förhuden.
 • Det kommer tjock vätska som inte brukar komma ur penisen.
 • Du har ofta svårt att få stånd.
 • Det gör ont i penisen eller pungen när du har sex.
 • Strängen har spruckit flera gånger.
 • Du har något hårt i huden på penisen som gör ont.
 • Det svider när du kissar, det är svårt att kissa eller du behöver du kissa oftare än vanligt.
 • Det gör ont i penisen eller pungen, och långt ner i magen eller ryggen.

Åk till en akutmottagning om något av det här händer:

 • Du har mycket ont i penisen eller pungen.
 • Pungen blir röd och svullen.
 • Pungen blir öm och svullen och du känner dig sjuk.

Du kan få penisen och pungen undersökta om det behövs. Ingen annan kan se eller veta att du har gjort en undersökning av penisen och pungen.

Film om penisen och pungen från RFSU

Det här är en film från RFSU

Mer på Youmo

Artikel

Ungdomsmottagning

Till en ungdomsmottagning kan du gå om du har frågor om kroppen, sex eller preventivmedel. Du kan också gå dit om du mår dåligt och behöver någon att prata med.

Artikel

Skydd mot könssjukdomar

Kondom är det vanligaste skyddet för att minska risken för könssjukdomar när du har samlag. Det bästa är om ni som ska ha sex pratar om skydd innan ni börjar ha sex. Skydd mot könssjukdomar är något som ni tillsammans har ansvar för.

Artikel

Film: Tänk om jag inte får upp den

Simon oroar sig för att han inte kommer att få stånd när han ska ha sex.

Till toppen av sidan