Lämna sidan snabbt!
Sex

Att ha sex med någon

Det är viktigt att det känns skönt och bra för alla, när du har sex med någon. Det som känns skönt för en person kan kännas obehagligt för en annan. Lyssna på hur den andra vill ha sex. Visa och berätta vad du själv tycker känns skönt. Säg ifrån om något känns obehagligt.

Två personer på en säng tittar på varandra och tänker "shit, nu händer det!"

Hur börjar man?

Det är vanligt att vilja kyssas, kramas och smekas med någon som man har lust att ha sex med. Många tycker om att kyssas och smekas en lång stund.

Om det känns bra kanske kroppen börjar göra sig beredd på sex. Du kan läsa vad som händer i kroppen i texten om sexlust.

Känn efter om du vill göra mer sexuella saker. Det kan till exempel kännas bra att röra vid känsliga ställen på varandras kroppar. Det kan kännas härligt att smekas och bli smekt utanpå kläderna.

Det finns många ställen på kroppen där det brukar kännas skönt att bli smekt och kysst. Här är några exempel:

  • Halsen och nacken.
  • Läpparna.
  • Magen.
  • Insidan av låren.
  • Brösten.

Du kan fråga personen vad som känns skönt, och själv berätta vad du tycker om. Kanske vill ni ta av er kläder och fortsätta att upptäcka varandras kroppar.

Sex första gången

Om du inte är van att ha sex med någon, kanske du har tänkt mycket på hur det ska bli att ha sex. En del personer är oroliga för att göra fel. Men det finns många olika sätt att upptäcka sex.

Det gör inget om allt inte blir som du tänkte.  Sex är något du kan träna på hela livet. Det viktiga är att du och personer som du har sex med, lyssnar på varandra. Sexet ska kännas bra för alla. Ni ska sluta om det inte känns bra.

Det är bra att tänka på att skydda er mot graviditet och könssjukdomar, om ni bestämmer er för att ha samlag.

Vad är okej sex?

Ibland är det svårt att veta vad som är okej och inte när det gäller sex. Här får du veta vad som är tillåtet, vad som är olagligt och vad som kan vara olagligt i vissa situationer.

 

Mer på Youmo

Artikel

Bildspel: Skydd mot graviditet

Det finns många sätt att skydda sig mot att bli gravid. I det här bildspelet kan du se de vanligaste skydden.

Artikel

Skydd mot könssjukdomar

Kondom är det vanligaste skyddet för att minska risken för könssjukdomar när du har samlag. Det bästa är om ni som ska ha sex pratar om skydd innan ni börjar ha sex. Skydd mot könssjukdomar är något som ni tillsammans har ansvar för.

Till toppen av sidan