Lämna sidan snabbt!
Jag

Sexuell läggning och HBTQI

Sexuell läggning handlar om vilket kön de personer har, som du blir kär i och attraherad av. Du har rätt att älska och vara tillsammans med vem du vill. I Sverige står det i lagen.

Tre kärlekspar. Ett par med två tjejer som kramas och ser glada ut. Ett par med en tjej och en kille som går och håller varandra i handen. Ett par med två killar som kysser varandra. Illustration

Det finns flera olika sexuella läggningar. Tre vanliga sexuella läggningar är:

  • Heterosexuell, hetero
    Du blir kär i eller sexuellt attraherad av personer som har ett annat kön än du.
  • Homosexuell, homo
    Du blir kär i eller sexuellt attraherad av personer som har samma kön som du.
  • Bisexuell, bi
    Du blir kär i och sexuellt attraherad av personer oavsett kön.

Du behöver inte bestämma dig för någon sexuell läggning. Din sexuella läggning kan också ändras under livet.

Att ha gjort något sexuellt med en person av ett visst kön, behöver inte betyda att du har den sexuella läggningen. Du behöver inte heller ha gjort något sexuellt med någon för att ha en viss sexuell läggning.

Det går inte att se på en person vilken sexuell läggning hen har. Det påverkar inte intressen eller utseende.

Det är vanligt att fundera på sin sexuella läggning. Särskilt om du inte känner dig som heterosexuell. Kanske beror det på att andra personer verkar tro att du är heterosexuell. Om det är så, kanske du känner dig ensam eller annorlunda.

Du får älska vem du vill

Det är en rättighet att älska vem du vill. Du har rätt att leva ditt liv som du vill. Du får gifta dig med personer av samma kön som du eller ett annat kön än du, så länge ni båda vill det och är över 18 år. Du får också ha sex med vilka du vill så länge både du och dem du har sex med vill det och är tillräckligt gamla.

I Sverige är det inte straffbart att vara homo, bi eller hetero.

Du bestämmer själv om du vill berätta

Du bestämmer själv om du vill berätta för andra personer om din sexuella läggning. 

Du som är heterosexuell brukar inte behöva säga det till andra personer, eftersom de flesta räknar med att du är heterosexuell. Du som är homosexuell eller bisexuell, kan känna att du vill berätta eftersom andra tror att du är heterosexuell annars.  

Du kan få hjälp och stöd

Ibland kan det vara svårt eller omöjligt att berätta för andra personer om sin sexuella läggning. Till exempel om de personerna tycker att homosexualitet är konstigt eller fel.

Du har rätt att leva som du vill, och du kan få hjälp om det behövs.

Berätta för någon om du blir dåligt behandlad, eller om du känner dig hotad. Till exempel en kompis, skolsköterskan, eller någon på en ungdomsmottagning. De som jobbar i skolan och på ungdomsmottagningen har tystnadsplikt.

Det finns också organisationer som jobbar med HBTQI-frågor, till exempel RFSL och RFSL Ungdom. Genom dem kan du få kontakt med andra HBTQI-personer, vara med på aktiviteter eller få stöd i juridiska frågor. Nätverket RFSL Newcomers är särskilt för dig som är ny i Sverige.

Kolla på internet vad som finns där du bor.

Olagligt att diskriminera

Det kan vara diskriminering om du behandlas sämre än någon annan på grund av din sexuella läggning. Det är olagligt. 

Om någon utsätter dig för våld på grund av din sexuella läggning är det ett allvarligt brott som kallas för hatbrott.

Till toppen av sidan