Lämna sidan snabbt!
Sex

Skydd mot könssjukdomar

Kondom är det vanligaste skyddet för att minska risken för könssjukdomar när du har samlag. Det bästa är om ni som ska ha sex pratar om skydd innan ni börjar ha sex. Skydd mot könssjukdomar är något som ni tillsammans har ansvar för.

Händer som håller i en kondom.

Olika sex är olika säkert

Det finns olika sätt att ha sex. Du kan ha sex som gör att du inte kan smitta någon eller själv bli smittad av någon könssjukdom. Smeksex är ett sånt sätt. Munsex är säkrare än att ha samlag.

Ni behöver inte oroa er för könssjukdomar om ingen av er har haft sex förut.

Kondom är ett jättebra skydd

För att skydda dig om du har samlag, är det bra att använda kondom. Kondom är ett tunt skydd som träs på penisen när den är hård, före ett slidsamlag eller analsamlag.

Det är viktigt att kondomen sitter på under hela samlaget, för att den ska skydda mot könssjukdomar.

Kondomer finns att köpa på apotek, i kiosker och mataffärer och på internet. På de flesta ungdomsmottagningar finns gratis kondomer.

Femidom

Femidom är ett annat skydd, som liknar en stor kondom. Du sätter in den i slidan när du ska ha samlag. Du kan läsa mer om femidomer i texten om skydd mot graviditet.

Bildspel om kondomer

Mer på UMO

Artikel

Sjukdomar som smittar genom sex

Könssjukdomar kan smitta när du har sex med någon. Testa dig om du tror att du kan ha fått en könssjukdom. Det finns medicin som hjälper. Den medicinen är ofta gratis.

Artikel

Ungdomsmottagning

Till en ungdomsmottagning kan du gå om du har frågor om kroppen, sex eller preventivmedel. Du kan också gå dit om du mår dåligt och behöver någon att prata med.

Till toppen av sidan