Lämna sidan snabbt!
Kärlek & vänskap

Att vara kär

Att vara kär brukar vara en härlig känsla. En del personer har varit kära många gånger, andra har aldrig varit kära.

Två killar videochattar med varandra. Hjärtan.

Att vara kär känns inte likadant för alla. Det är bara du som kan svara på vad kärlek är för just dig.

Det finns väldigt många filmer, musiktexter, böcker och dagböcker som handlar om kärlek. Många vill berätta om kärlek på just sitt sätt.

Det kan kännas på olika sätt

Att vara kär kan kännas på olika sätt olika gånger. Det brukar kännas på ett annat sätt när du har varit kär ett tag, än i början.

Det kan kännas spännande och pirrigt. Du kan känna dig pigg, modig, lycklig eller lugn. Du kanske fantiserar mycket om personen du är kär i. Du kan få svårt att tänka på något annat. Ibland kan du känna dig nervös, ledsen eller svartsjuk när du är kär. En del personer får svårt att äta eller sova när det är kära.

Det brukar kännas bra att vara nära personen du är kär i. Då kan det kännas som om hjärtat slår extra snabbt och hårt. Du kanske blir nervös, lycklig, blyg eller kåt.

Kärlek kan överraska

Du kan bli kär i en person som du känner, men också i någon som du inte känner. Känslan kan bli jättestark, även om ni inte träffas eller blir ihop. Kanske är du kär i flera personer samtidigt.

Kärlek kan överraska dig. Till exempel om du blir kär i någon av ett annat kön än du har blivit tidigare. Eller om du plötsligt blir kär i en kompis. Du kanske blir kär i någon som du inte alls trodde att du skulle bli kär i.

Det är svårt att veta vad som gör att vi blir kära. Det kan vara personens sätt att vara, eller så är det något med personens utseende, röst eller lukt.

En kyss.

Hur kan jag visa att jag är kär?

Här är några förslag. Välj något som passar dig. Gör inte något som känns konstigt eller fel för dig.

 • Berätta för personen att du gillar hen. Du kan säga det om ni träffas eller i ett meddelande.
 • Se till att vara nära personen mycket, om ni brukar träffas. Håll kvar blicken längre än vanligt, om era blickar möts. Le om du vill.
 • Säg något fint. Det kan räcka med ”Kul att se dig” eller ”Snygg tröja” eller liknande. De flesta blir glada för komplimanger. Det kan vara en början till att prata mer.
 • Fråga om ni ska göra något ihop. Antingen bara ni två, eller tillsammans med kompisar. Då kan du lära känna personen bättre och få tillfälle att visa dina känslor.
 • Om ni brukar umgås, visa att du bryr dig om personen. Fråga om du får ge en kram, bjud på fika eller erbjud dig att hjälpa hen med något. Gör det som känns bra för dig.
 • Ta hjälp av kompisar. Någon annan kanske kan berätta för personen att du gillar hen.

De flesta personer blir glada när de får veta att någon gillar dem. Chansen är större att du får veta vad personen tycker om dig, om du vågar visa dina känslor.

Hur vet jag om någon är kär i mig?

En del personer visar tydligt när de gillar någon. En del personer håller det för sig själva. Några exempel på hur du kan märka att någon gillar dig:

 • Personen tittar på dig mycket.
 • Personen brukar vara nära dig, är snäll mot dig och försöker bli din kompis.
 • Personen försöker få dig att skratta.
 • Personen verkar mer blyg eller nervös med dig än med andra.
 • Hen försöker vara tuff eller cool inför dig. Hen gör sig extra fin när ni ska träffas.

Det är faktiskt helt okej att fråga, om du vill veta om någon är kär i dig. Du kan fråga personen själv eller hens kompis. Det kan kännas läskigt att fråga. Men det är bra att få veta.

Olycklig kärlek

Det är förstås jobbigt om personen du gillar inte är kär i dig. Ibland gör kärlek ont. Det har många upplevt.

Du kan inte styra andras känslor, och få någon att bli kär i dig. Att personen inte är kär i dig, betyder inte att det är fel på dig. Det bara är så ibland.

Det är okej att vara ledsen. Var snäll mot dig själv. Gör saker som du tycker om. Försök att undvika saker som påminner dig om personen du är kär i, till exempel musik eller bilder som påminner om hen.

Berätta om dina känslor för en kompis, eller någon vuxen som du litar på. Det kan kännas skönt. Många personer tycker också att det känns bra att skriva om hur det känns. De jobbigaste känslorna brukar gå över efter ett tag.

Prata med skolkuratorn eller någon på en ungdomsmottagning, om du är väldigt ledsen och mår dåligt.

Mer på Youmo

Artikel

Film: Hur blir man tillsammans med någon?

Hur gör man egentligen för att bli tillsammans med någon man tycker om? Här får du några tips, som unga personer har skickat in till UMO.

Artikel

Sexlust

De allra flesta föds med en kropp som kan känna lust och kåthet. Lusten kan kännas i hela kroppen. Det kan kännas som om det pirrar och pulserar i könet och andra ställen i kroppen.

Artikel

Sexuell läggning och HBTQI

Sexuell läggning handlar om vilket kön de personer har, som du blir kär i och attraherad av. Du har rätt att älska och vara tillsammans med vem du vill. I Sverige står det i lagen.

Artikel

Film: Hjärtat slog och det pirrade i magen

Den här berättelsen har en ung person skickat in till Youmo.

Till toppen av sidan