Lämna sidan snabbt!
Våld & orättvisor

Sexuella trakasserier

Sexuella trakasserier är när en person gör eller säger något som har med kroppen eller sex att göra, och som den andra personen tycker känns obehagligt. Sexuella trakasserier är aldrig okej. Det kan vara ett brott.

En hand som tar på en annan persons rumpa. Illustration.

Alla kan utsättas för sexuella trakasserier. Det spelar ingen roll vilket kön du har.

Här är några exempel på sexuella trakasserier:

  • Att titta på eller vissla till en person, på ett sätt som hen tycker är obehagligt.
  • Att kommentera en persons kropp, på ett sätt som hen tycker är obehagligt.
  • Att ta på en persons kropp, på ett sätt som hen tycker är obehagligt.
  • Att kalla en person för något som har med sex att göra, och som hen inte tycker känns bra.
  • Att ge en person sexuella förslag, som hen inte vill ha.
  • Att sprida rykten om en person, som handlar om sex eller kropp.
  • Att skicka meddelanden, bilder eller filmer som har med sex att göra, och som personen inte vill ha.
  • Att sprida bilder på en person, som inte vill det.

Du som blir utsatt bestämmer vad som är trakasserier

Ibland är det svårt att veta om något är okej, eller inte okej. Ibland kan något kännas bra först, men sen bli obehagligt.

Lita på din egen känsla. Om du tycker att något är obehagligt, så är det obehagligt.

Meddelanden på en mobil: "Du är så sexig, dina bilder, din kropp... Ska vi ses?" "Hallå kan du svara?" "Nej, det vill jag inte." "Kom igen, du kommer gilla det". Illustration.

Det är aldrig ditt fel om du blir utsatt

Det kan kännas svårt att veta vad du ska göra, om du blir utsatt för sexuella trakasserier. Du kanske tänker att du har gjort något fel. Efteråt kan du börja må dåligt, till exempel få ont i huvudet eller magen, bli ledsen eller få ångest.

Men det är aldrig ditt fel. Den andra personen gör något som hen inte har rätt att göra. Det spelar ingen roll hur du ser ut, vad du har på dig, eller vilken relation ni har. Det spelar ingen roll om den andra personen menar illa eller inte.

Vad kan jag göra om jag blir utsatt för sexuella trakasserier?

Här är några förslag:

  • Säg ifrån
    Säg till exempel "Du tar på min rumpa, det är obehagligt och jag vill att du slutar" eller "Jag gillar inte att du skickar såna meddelanden." Be någon om hjälp att sägfa ifrån, om du vill. 
  • Berätta för någon annan om trakasserierna inte slutar
    Berätta för en kompis, en vuxen som du litar på, en lärare, en kollega eller någon annan. Ni kan gå tillsammans och berätta för rektorn, chefen eller någon annan, beroende på var trakasserierna händer.

  • Be om hjälp
    Om det händer på till exempel bussen eller en bar, titta om det finns någon som jobbar där som kan hjälpa dig. Eller be om hjälp av någon annan person. Ring polisen om du tror att du har utsatts för ett brott.

  • Säg ifrån tillsammans
    Är ni flera personer som blir utsatta? Det kan kännas lättare att säga ifrån tillsammans. Berätta också för rektorn, chefen eller någon annan, beroende på var trakasserierna händer.

  • Ta hjälp för att må bättre
    Det brukar vara bra att prata om det som har hänt. Kontakta till exempel en ungdomsmottagning, vårdcentral eller en tjejjour. Du kan gå till skolkuratorn eller studenthälsan, om du går i skolan eller studerar på högskola.

  • Anmäl trakasserier som händer i skolan, högskolan eller på jobbet
    Kontakta en lärare, rektorn eller annan personal om trakasserierna händer i skolan eller på högskolan. Kontakta barn- och elevombudet om trakasserierna fortsätter, efter att du har sagt till.

    Kontakta en chef, arbetsgivaren eller skyddsombudet om trakasserierna händer på ditt jobb. Kontakta diskrimineringsombudsmannen om trakasserierna fortsätter, efter att du har sagt till.

Sexuella trakasserier kan vara ett brott

Sexuella trakasserier kan vara ett brott. Det kan till exempel vara ett brott att skicka sexuella bilder till en annan person, att visa sitt kön, eller att ta på en persons kropp, utan att hen vill.

Du kan anmäla till polisen, om du har utsatts för ett brott. Du kan alltid prata med polisen, om du är osäker på om det var ett brott.

Sexuella trakasserier i skolan eller på jobbet

Ingen får bli utsatt för sexuella trakasserier i skolan, på högskolan eller på sin arbetsplats. Det finns regler och lagar om det. Rektorn eller arbetsgivaren måste göra så att trakasserierna slutar, om hen får veta att någon är utsatt.

Det kan vara diskriminering om skolan, högskolan eller arbetsgivaren inte jobbar för att trakasserierna ska sluta.

Har du utsatt någon för sexuella trakasserier?

Det är aldrig okej att säga eller göra saker som har med sex eller kroppen att göra, som den andra personen inte vill. Vissa sexuella trakasserier är brott.

Personen som du utsätter, kan tycka att det är mycket obehagligt. Det spelar ingen roll om du tycker att det är allvarligt eller inte.

Var noga med att kolla att det är okej, när du kommenterar eller tar på en persons kropp.

Är du orolig eller mår dåligt för något du har gjort? Kontakta skolkuratorn, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral.

Det är också viktigt att säga ifrån om du ser att någon person utsätter andra för sexuella trakasserier. Visa att det inte är okej.

Aktuella artiklar

Artikel

Polisanmälan

Du bör anmäla till polisen om du tror att du är med om något brottsligt, eller om du är vittne till ett brott.

Artikel

Så kan du få vård

Alla som bor i Sverige har rätt till sjukvård när de behöver det. Ring telefonnummer 112 om du eller någon annan har en livshotande skada eller sjukdom.

Till toppen av sidan