Lämna sidan snabbt!
Tobak alkohol droger

Hur mycket alkohol kan jag dricka?

Fråga

Jag är en kille på 19 år. På kvällarna dricker jag ofta öl för att kunna sova. Det funkar jättebra. Jag blir inte full, bara lugn så att jag kan somna. Hur mycket kan jag dricka utan att det är dåligt för kroppen?

Svar

Jag tycker inte att du ska dricka något alls. All alkohol gör mer skada än nytta för din kropp och din sömn. Även om du tycker att du slappnar av i huvudet, så slappnar inte din kropp av på samma sätt. Du blir mer kissnödig om du dricker alkohol än om du dricker andra drycker. När du måste gå upp och kissa på natten, avbryts din djupaste sömn och du sover sämre.

Det finns bättre sätt att slappna av och sova gott. Försök i stället att sova samma tider varje natt, ha svalt i sovrummet och lyssna gärna på lugn musik när du lägger dig. Lägg bort mobilen och stäng av datorn en stund innan du ska sova.

Tänk också igenom hur du mår. Finns något som gör dig stressad, orolig eller arg? Som gör att du inte kan slappna av? Du kan alltid kontakta en vårdcentral eller ungdomsmottagning och prata med en kurator, psykolog eller läkare där. De kan säkert hjälpa dig bättre än vad några öl gör.

Mer på Youmo

Frågor & svar

Här kan du läsa frågor som unga har ställt till Fråga UMO. Alla frågor på Youmo är besvarade av experter som brukar svara på frågor på UMO.se.

Artikel

Film: Tips för att må bra

En film med tips för att må bra. Filmen är framtagen för Youmo.se, som är en sajt från UMO, ungdomsmottagningen på nätet.

Artikel

Tips för att sova bra

Det är viktigt att sova bra för att må bra. Men det är vanligt att sova dåligt ibland. Det kan till exempel bero på att du är orolig eller stressad. Här får du veta vad du kan göra för att sova bättre, och vilken hjälp du kan få.

Till toppen av sidan