Lämna sidan snabbt!
Fråga

Varför säger ni att alla får bestämma över sin kropp när det inte är så?

Fråga

Varför säger ni att alla får bestämma över sin kropp? Det stämmer inte i verkligheten. Jag får till exempel inte träffa killar eller ha sex innan jag gifter mig. Min familj skulle bli mycket arg.

Svar

Det är en mänsklig rättighet att få bestämma över sin kropp. Enligt svensk lag bestämmer du själv om du till exempel vill träffa killar eller ha sex innan du gifter dig

Ibland kan det vara så att ens familj, släkt eller andra vuxna inte följer lagen. Kanske vet de inte vad du som ung har rätt till. Kanske bryr de sig inte om dina rättigheter. En del vuxna tror att de gör det som är bäst, fast de gör fel. Då kan det vara så att du inte får det som du har rätt till.

Att få bestämma över sin egen kropp är en rättighet som alla ska ha. Jag kan förstå om du tycker att det är konstigt att säga att alla har de här rättigheterna. Många unga känner ju inte att de får bestämma över sin egen kropp. Men enligt svensk lag har du alltid rätt att göra det. 

Det vi vill visa på Youmo.se är vilka rättigheter och lagar som finns. De vuxna som ansvarar för dig ska se till att du får det som du har rätt till. Om de inte gör det, så har du rätt att få stöd och skydd. Det kan du få till exempel i skolan, på en ungdomsmottagning, av socialtjänsten eller av någon organisation som jobbar med att hjälpa unga som har det som du. 

Till toppen av sidan