Lämna sidan snabbt!
Kroppen

Jag är könsstympad, hur kan jag få hjälp?

Fråga

Jag är könsstympad, hur kan jag få hjälp? Jag har hört att man kan operera sig. Måste mina föräldrar få veta om jag opererar mig? Tjej, 17 år.

Svar

Du kan få bra hjälp. Det kan du få på en ungdomsmottagning, gynekologisk mottagning eller vårdcentral. Du kan prata med skolsköterskan om du går i skolan.

Det finns specialmottagningar för dig som har könsstympats: AMEL-mottagningen i Stockholm Vulvamottagningen i Angered. Du kan gå dit var du än bor i landet. Du får hjälp med både kroppen och med hur du mår psykiskt.

Du har helt rätt att du kan få en operation, om du vill och om det behövs. En operation kan ta bort ärr som gör ont, eller öppna ditt underliv så det blir lättare att kissa och ha mens. En operation kan också hjälpa dig bra om det är svårt att ha sex eller njuta av sex nu. Du får mer information när du tar hjälp.

 Du behöver inte prata med dina föräldrar om du inte vill. Du kan ta hjälp och få en operation utan att de behöver veta.

Du kan alltid få hjälp med tolk om du behöver det.

Mer på Youmo

Artikel

Bildspel: Omskärelse av snippan - könsstympning

Omskärelse av snippan kallas också könsstympning. Det betyder att någon har skurit bort eller skadat delar av snippan. Det finns bra hjälp att få om du har besvär efter omskärelsen. Obs: känsliga bilder!

Artikel

Snippan

Här kan du läsa om snippans olika delar och om hur din snippa funkar. Snippan är en jättebra kroppsdel som kan kissa, ha mens, ha sex, föda barn och kännas skön.

Artikel

Ungdomsmottagning

Till en ungdomsmottagning kan du gå om du har frågor om kroppen, sex eller preventivmedel. Du kan också gå dit om du mår dåligt och behöver någon att prata med.

Frågor & svar

Här kan du läsa frågor som unga har ställt till Fråga UMO. Alla frågor på Youmo är besvarade av experter som brukar svara på frågor på UMO.se.

Till toppen av sidan