Lämna sidan snabbt!
Frågor & svar

Jag är orolig för att få hiv

Fråga

Jag är orolig för att få hiv. Hur smittar det och hur kan jag veta om jag har fått hiv?

Svar

Hiv är ett virus som kan smitta vid sex. Risken att bli smittad är störst om du har oskyddat slidsamlag eller analsamlag med någon som har hiv. Du kan även få hiv om du har munsex med någon som har hiv, framför allt om du får sperma i munnen.

Hiv kan även smitta genom blod, till exempel om du använder samma sprutor som någon som har hiv. Ett barn kan smittas under graviditeten om mamman har hiv. Barnet kan också smittas genom bröstmjölken vid amning.

Det finns ingen risk att du får hiv genom att ha sex med någon som har hiv om personen tar sin medicin mot hiv som hen ska. 

Gå och testa dig om du tror att du har fått hiv. Det kan du göra på en ungdomsmottagning, en hud- och könsmottagning eller en vårdcentral. När du testar dig, ska det ha gått minst en vecka sen tillfället när du kan ha smittats.

När du testar dig för hiv tar läkaren eller sjuksköterskan ett blodprov från din arm. Du får oftast svar efter ungefär en vecka, ibland mindre. 

Det kostar inget att testa sig för hiv. Du kan testa dig anonymt, utan att berätta vem du är.

Om testet visar att du har hiv, måste du berätta för vårdpersonalen vem du är. Då får du medicin mot hiv. Ingen annan kommer att få veta att du har hiv, om du inte själv vill berätta det.

Mer på Youmo

Artikel

Skydd mot könssjukdomar

Kondom är det vanligaste skyddet för att minska risken för könssjukdomar när du har samlag. Det bästa är om ni som ska ha sex pratar om skydd innan ni börjar ha sex. Skydd mot könssjukdomar är något som ni tillsammans har ansvar för.

Frågor & svar

Här kan du läsa frågor som unga har ställt till Fråga UMO. Alla frågor på Youmo är besvarade av experter som brukar svara på frågor på UMO.se.

Till toppen av sidan