Lämna sidan snabbt!
Familj

Jag måste följa med mamma till läkaren men vill inte missa skolan

Fråga

Jag missade ett viktigt prov i skolan för jag skulle följa med mamma till läkaren. Mamma mår dåligt och kan inte prata svenska med läkaren utan mig. Jag vill inte missa skolan mer. Men hur ska jag hjälpa mamma?

Svar

Jag förstår att du vill hjälpa din mamma, och att du inte vill missa mer i skolan. 

Din mamma har rätt till tolk, om det behövs för att förstå informationen och för att hon själv ska bli förstådd i hälso- och sjukvården. En tolk kan vara med hos läkaren, i stället för dig. 

En tolk är en person som förstår och pratar din mammas modersmål. Tolken översätter allt som din mamma säger till läkaren, och allt som läkaren säger till henne.

Du kan hjälpa din mamma att be om en tolk nästa gång hon ska till läkaren. Kontakta mottagningen som din mamma ska till, gärna direkt när hon får sin bokade tid. Berätta att din mamma behöver en tolk, och vilket språk hon pratar. Då ska vårdpersonalen ordna en tolk. 

Prata med din lärare om provet som du missade, om du vill. Berätta varför du missade provet. Ibland kan man få göra ett prov vid ett senare tillfälle, om det finns en särskild anledning till att man missat det. 

Du kan gå till kuratorn i din skola, om du vill prata om hur din mamma mår. Berätta hur det blir för dig när din mamma mår dåligt. Kuratorn är van att ge stöd till unga personer som är i liknande situation som du. 

Här kan du läsa mer om vad en tolk kan hjälpa till med. 

Mer på Youmo

Frågor & svar

Här kan du läsa frågor som unga har ställt till Fråga UMO. Alla frågor på Youmo är besvarade av experter som brukar svara på frågor på UMO.se.

Artikel

Ungdomsmottagning

Till en ungdomsmottagning kan du gå om du har frågor om kroppen, sex eller preventivmedel. Du kan också gå dit om du mår dåligt och behöver någon att prata med.

Till toppen av sidan