Lämna sidan snabbt!
Sex

Sälja sex - att ha sex och få något för det

Att sälja sex innebär att du får betalt av någon, för att göra något sexuellt. Du kan ha gjort det frivilligt eller för att du har känt dig tvingad. Om du har varit med om det, kan du få stöd och hjälp.

En person som tagit emot en betalning via mobilen. Illustration.

Det kallas att sälja sex, även om du får något annat än pengar för att göra något sexuellt. Till exempel en sovplats, en mobiltelefon, mat, droger, kläder eller ett jobb.

Varför säljer man sex?

En del personer säljer sex för att det känns som det enda sättet att få något de behöver, som pengar eller någonstans att sova. Andra personer blir tvingade, hotade eller övertalade. Några personer kanske tänker att det är ett enkelt sätt att få saker de vill ha.

Hur kan man må av att sälja sex?

Det är olika hur man mår om man har sålt sex. Det är vanligt att det är en hemlighet att man säljer sex, och det kan göra att man känner sig ensam.

Många personer mår mycket dåligt när de har sålt sex. Om du har känt dig tvingad att göra saker du inte ville, kan du känna dig rädd, utnyttjad eller maktlös.

Du kan få hjälp och stöd

Om du har sålt sex är det bra att berätta det för någon. Det brukar kännas bra att inte hålla det hemligt.

Du bestämmer själv vad du vill berätta och vem du vill berätta för. Det kan till exempel vara någon som jobbar på en ungdomsmottagning. Du kan få hjälp att sluta sälja sex, och stöd för att må bättre.

Du kan också få hjälp om du är orolig för könssjukdomar eller graviditet. Det finns också ställen som du kan ringa till eller kontakta på nätet, anonymt.

Du ska aldrig behöva sälja sex för att få mat eller någonstans att bo. Kontakta socialtjänsten om du behöver hjälp med det. 

Det är olagligt att köpa sex

Det är olagligt att ge pengar eller något annat till någon för att få sex. Det spelar ingen roll vilken sorts sex det är, var det händer eller vem som betalar. Den som betalar för att ha sex kan straffas med böter eller fängelse. Det gäller även om personen luras och inte betalar.

Det är särskilt allvarligt att köpa sex av någon som är under 18 år.

Det är ett sexuellt övergrepp om någon gör något sexuellt med dig som du inte vill. Även om du först har sagt ja, har du alltid rätt att ångra dig.

Om någon annan tjänar pengar på att du säljer sex, begår även den personen ett brott. Till exempel om en person ordnar så att någon annan har sex med dig.

Det är inte ett brott att sälja sex i Sverige. Du har inte gjort något olagligt om du har tagit emot pengar eller något annat för att du har haft sex.

Du kan anmäla sexköparen till polisen

Du kan polisanmäla den person som har gett dig något för att ha sex. Att polisanmäla kan vara bra av flera anledningar:

  • Det kan göra att du mår bättre själv.
  • Det kan förhindra att personen köper sex av andra.
  • Personen som har köpt sex kan bli straffad.
  • Du kan ha rätt att få skadestånd. Skadestånd är pengar som du får.

Mer på Youmo

Artikel

Film: Nu har jag slutat sälja sex och ta droger

Den här berättelsen har en ung person skickat in till Youmo.

Artikel

Polisanmälan

Du bör anmäla till polisen om du tror att du är med om något brottsligt, eller om du är vittne till ett brott.

Artikel

Så kan du få vård

Alla som bor i Sverige har rätt till sjukvård när de behöver det. Ring telefonnummer 112 om du eller någon annan har en livshotande skada eller sjukdom.

Till toppen av sidan