Lämna sidan snabbt!
Kärlek & vänskap

Hur får jag nya vänner?

Fråga

Jag har varit i Sverige i ett år och känner inte så många. Hur ska jag göra för att få nya vänner?

Svar

Det är viktigt att få nya vänner när man kommer till ett nytt land. Många upplever att det är svårt.  En bra sak att tänka på, är att du själv vågar hälsa och prata med andra när du är på ett ställe där du vill lära känna nya personer.

Jag tänker att du kanske har börjat i en skola här? Där har du möjlighet att träffa nya vänner. Om det är svårt att lära känna någon i skolan, kan du prata med någon vuxen där. Till exempel en lärare eller en kurator. Fråga om de kan ordna aktiviteter på skolan eller med andra skolor så att du och andra får chansen att träffas.

Nära skolan brukar det ofta finnas en fritidsgård för unga som är ungefär 13-18 år. Där kan du prata med fritidsledarna och vara med på aktiviteter som de har där.

Där du bor finns säkert också en del föreningar, till exempel idrottsföreningar. Gå dit och fråga om du kan vara med. Att göra saker tillsammans med andra brukar vara roligt. Det ärockså ett bra sätt att hitta nya vänner. Kuratorn i din skola kan hjälpa dig att hitta föreningar som kan intressera dig.

I en del kommuner och städer finns ställen där man kan träffa nya personer Till exempel språkkaféer och organisationer som ordnar träffar och aktiviteter. Sök på nätet för att få veta hur det är där du bor.

Mer på Youmo

Frågor & svar

Här kan du läsa frågor som unga har ställt till Fråga UMO. Alla frågor på Youmo är besvarade av experter som brukar svara på frågor på UMO.se.

Till toppen av sidan