Lämna sidan snabbt!
Frågor & svar

Jag är ledsen och orolig för min familj

Fråga

Hej. Jag är orolig för min familj som är kvar i mitt hemland och jag tänker mycket på dem. Vad ska jag göra när jag känner mig ledsen och orolig?

Svar

Det är inte alls konstigt att du känner dig ledsen och orolig när din familj är kvar i ditt hemland, och du är här i Sverige. De allra flesta skulle känna så i samma svåra situation.

Det kan vara lättare att klara av de jobbiga känslorna, om du tar hand om dig på ett bra sätt. Här är några tips:

  • Försök att göra saker som du tycker är roliga och som får dig att slappna av, även om du känner dig ledsen. Du behöver vila från det jobbiga ibland, för att orka med känslorna senare.
  • Var snäll och respektfull mot dig själv. Det är viktigt när du är i en svår situation.
  • Försök att äta och sova tillräckligt. Det är viktigt för att kunna må bra. Kontakta en vårdcentral om du har problem med sömnen. Du kan få sömnmedicin eller annan hjälp, om du behöver det.
  • Motionera. Du kan till exempel promenera varje dag. Då frigörs ämnen i kroppen som är mycket bra när du är orolig och ledsen.
  • Om du går i skolan eller jobbar, så fortsätt med det. Det är bra att ha saker att göra på dagarna.

Du kan också få hjälp på en ungdomsmottagning. Där kan du få prata med någon om hur du mår, känner och tänker. Det kan vara bra för dig.

Mer på Youmo

Frågor & svar

Här kan du läsa frågor som unga har ställt till Fråga UMO. Alla frågor på Youmo är besvarade av experter som brukar svara på frågor på UMO.se.

Artikel

Tips för att sova bra

Det är viktigt att sova bra för att må bra. Men det är vanligt att sova dåligt ibland. Det kan till exempel bero på att du är orolig eller stressad. Här får du veta vad du kan göra för att sova bättre, och vilken hjälp du kan få.

Artikel

Om du mår dåligt

Alla mår dåligt ibland. Det kan vara för att det har hänt något jobbigt eller för att du undrar hur något ska bli. Men ibland kan du må dåligt utan att veta varför. Det finns saker du kan göra själv för att må bättre. Du kan också få hjälp att må bättre.

Artikel

Ungdomsmottagning

Till en ungdomsmottagning kan du gå om du har frågor om kroppen, sex eller preventivmedel. Du kan också gå dit om du mår dåligt och behöver någon att prata med.

Till toppen av sidan