Lämna sidan snabbt!
Familj

Min familj accepterar inte homosexualitet eller mina kläder, hjälp!

Fråga

Jag kan inte vara mig själv i min familj. De accepterar inte att jag klär mig i tajta kläder. De tycker inte att det passar mig eftersom jag är kille. När jag har klätt mig lite mer som jag själv vill har jag blivit utskälld och hotad.

Jag är inte säker på min sexualitet, men jag skulle aldrig kunna komma ut som bisexuell eller homosexuell. Jag är rädd att nåt hemskt skulle hända om min familj upptäckte en sån sak.

Mina föräldrar är stränga med religion och våra traditioner. Det är omöjligt att ändra hur de tänker. Jag älskar min familj och har mycket skuldkänslor eftersom jag inte vill såra dem. Men jag är rädd att jag inte klarar att vara som de vill.

Hjälp, vad ska jag göra?

Svar

Jag tycker att du ska börja med att berätta om din situation för en vuxen du litar på. Det kan till exempel vara en lärare, skolkuratorn eller någon på en ungdomsmottagning.

Prata med en kompis först om det känns lättare. Då kanske du kan få stöd så att du vågar prata med en vuxen.

Du kan också kontakta RFSL stödmottagning. De är vana att stötta personer som blir utsatta för hot på grund av sin sexuella läggning eller sin könsidentitet. Du kan vara anonym när du ringer eller mejlar dem.

Du skriver att du har skuldkänslor och inte vill såra din familj. Det är inte bra att vara ensam med de känslorna. Du kanske börjar tänka att det är fel på dig själv. Men det är inte fel på dig eller på hur du klär dig.

Du skriver också att du är rädd för att något hemskt ska hända om din familj upptäcker att du är bisexuell eller homosexuell. Jag vet inte exakt vad du är rädd för. Det är viktigt att du vet var du kan få hjälp om du skulle behöva det:

  • Kontakta socialtjänsten om du är rädd för att något ska hända dig eller om du behöver skydd från hot eller våld.
  • Ring telefonnummer 112 om du är i fara och det är bråttom.

Många unga i liknande situation är rädda för att bli dåligt behandlade, utsatta för hot eller våld, eller bli utfrysta ur familjen. Vissa är också rädda att bli dödade av någon i sin familj eller släkt.

En del unga är rädda att bli bortgifta. En del unga är också rädda att tvingas träffa läkare, psykologer eller religiösa ledare som försöker få dem att bli heterosexuella.

Alla personer har rätt till sin sexuella läggning, sin könsidentitet och att klä sig som man vill. Ingen person ska behöva bli hotad eller utsatt för våld. Du har rätt att må bra och det finns hjälp att få.

Mer på Youmo

Frågor & svar

Här kan du läsa frågor som unga har ställt till Fråga UMO. Alla frågor på Youmo är besvarade av experter som brukar svara på frågor på UMO.se.

Artikel

Hitta din ungdomsmottagning

Hitta din närmsta ungdomsmottagning.

Jag

Jag tror att jag är transperson, hur kan jag få hjälp?

Jag har en killkropp men känner att jag är en tjej egentligen. Jag vill ha ett annat namn och se ut som en tjej. Vad ska jag göra?

Familj

Jag är rädd för att tvingas gifta mig

Jag är rädd för att jag snart ska tvingas gifta mig, och jag vill inte det. Vad kan jag göra?

Till toppen av sidan