Lämna sidan snabbt!
Att ta hjälp

Stöd om du är utsatt för hot eller våld av familjen på grund av din sexuella läggning eller könsidentitet

Är din familj rädd att förlora sin heder för att du är homosexuell, bisexuell, trans eller queer? Gör din kultur eller religion att du kan bli utestängd ur familjen eller församlingen för att du är den du är? Eller är det en hemlighet, för att släkten inte ska utsätta dig för hot eller våld? Du har rätt att vara den du är och det finns stöd och hjälp att få.

Det kan bli bra även om du inte tror det

Filmen är baserad på intervjuer med unga hbtq-personer. Men personerna som syns i filmen är skådespelare.

Du kan berätta anonymt

Det är bra att berätta om din situation för någon, även om det känns svårt. Då kan du få stöd. Du kan välja att vara anonym.

I listan finns ställen du kan kontakta anonymt. De som jobbar där är vana att lyssna på personer i din situation. De kan också ge tips på ställen där du kan träffa andra personer i liknande situation.

Du kan få hjälp om du är utsatt för hot eller våld

Socialtjänsten

Kontakta socialtjänsten om du är rädd för att något ska hända dig, eller om du behöver stöd eller skydd från hot eller våld. De kan hjälpa dig. De kan till exempel ordna en trygg plats där du kan bo tillfällig.

Du kan hitta kontaktuppgifter till socialtjänsten på kommunens webbplats. Du kan också få hjälp att kontakta socialtjänsten, till exempel av ställena i listan här ovanför.

Du behöver berätta vem du är när du söker hjälp hos socialtjänsten. Berätta om du är orolig för att din familj kan skada dig om de får veta att du har bett om hjälp. Då kan socialtjänsten hjälpa dig till en säker plats innan de kontaktar dina föräldrar eller de vuxna du bor med.

Socialtjänsten måste kontakta de vuxna du bor med om du är under 18 år. Men de måste inte alltid berätta allt du har sagt. Ibland kan vissa saker vara hemliga. Till exempel om det finns risk att du blir skadad om familjen får veta. 

112 och polisen

Ring 112 om du är i fara och det är bråttom. Ring polisen på 114 14 om det inte är akut, eller +46 77 114 14 om du är utomlands.

Mer på UMO

Artikel

Får familjen bestämma över mitt liv?

Dina föräldrar eller vårdnadshavare har ansvar för dig tills du fyller 18 år. Men de får inte bestämma allt. Du har rätt att vara med och bestämma saker som handlar om ditt liv. Ta hjälp av någon annan, om familjen vill bestämma eller kontrollera för mycket.

Artikel

Film: Jag tror jag är kille

Alex pratar med en kurator om att det skulle kännas märkligt att börja ha bh. Alex säger ”jag tror att jag är kille, att jag vill leva som det men jag vet inte vad jag ska göra”.

Våld & orättvisor

Jag är rädd för att tvingas gifta mig

Jag är rädd för att jag snart ska tvingas gifta mig, och jag vill inte det. Vad kan jag göra?

Jag

Jag tror att jag är transperson, hur kan jag få hjälp?

Jag har en killkropp men känner att jag är en tjej egentligen. Jag vill ha ett annat namn och se ut som en tjej. Vad ska jag göra?

Till toppen av sidan