Lämna sidan snabbt!
Att må dåligt

Jag har väntat länge på asylbesked, och snart orkar jag inte mer

Fråga

Jag har väntat länge på att få veta om jag får stanna i Sverige. Jag tänker på det varje dag. Jag är så trött på att vänta. Jag känner mig ledsen och trött. Förut tyckte jag att det var kul med skolan, svenska, att träffa vänner. Men nu orkar jag snart inte mer. Vad ska jag göra?

Svar

Jag kan verkligen förstå att du känner dig ledsen och trött. Det är inte konstigt att det känns hopplöst när du inte vet vad som ska hända.

Det är bra att prata med någon, när du känner så här. Det kan kännas bättre, om du får dela dina svåra tankar och känslor med någon person som lyssnar och försöker förstå. Det är viktigt att inte vara ensam med jobbiga känslor. Du kanske känner andra personer som är i samma situation som du själv. Kan du berätta om dina känslor och tankar för någon av dem?

Det finns också flera ställen som du kan kontakta som är vana att prata med unga som mår dåligt. Här är några förslag:

  • En ungdomsmottagning. Där kan du få prata med en kurator.
  • Elevhälsan, i skolan. Där kan du få hjälp av skolkuratorn eller skolsköterskan.
  • Det finns också flera organisationer som stöttar och hjälper personer som har det jobbigt på olika sätt. Till exempel Röda korset och Rädda barnen

Försök att göra saker som har gjort dig glad förut, träffa vänner och satsa på skolan. Skolan är viktig för din framtid, oavsett om du stannar i Sverige eller inte. Du har större chanser att klara dig i framtiden om du kan engelska och har kunskaper från skolan. Använd möjligheterna du kan få här, även om du känner dig ledsen och trött.

Har du tankar på att du inte orkar leva längre? Det kan kännas så, när man har det väldigt jobbigt. Då är det viktigt att du får hjälp snabbt. Du kan kontakta bup (psykiatrin för barn och unga) eller en psykiatrisk akutmottagning. Det finns många personer som har tänkt på självmord, och som har fått hjälp och mår mycket bättre nu. 

Du har klarat av mycket och det finns mycket kraft i dig. Just nu känner du att du inte orkar, men det betyder inte att det alltid kommer att kännas så. Försök att hitta någon person som du kan prata med. Det kommer att hjälpa dig att få tillbaka lite kraft, och det kan göra dig lite gladare.

Mer på Youmo

Artikel

Ungdomsmottagning

Till en ungdomsmottagning kan du gå om du har frågor om kroppen, sex eller preventivmedel. Du kan också gå dit om du mår dåligt och behöver någon att prata med.

Artikel

Vård för dig som är asylsökande eller papperslös

Du som är asylsökande eller papperslös i Sverige, ska få viss sjukvård och tandvård när du behöver det.

Artikel

Film: Tips för att må bra

En film med tips för att må bra. Filmen är framtagen för Youmo.se, som är en sajt från UMO, ungdomsmottagningen på nätet.

Frågor & svar

Här kan du läsa frågor som unga har ställt till Fråga UMO. Alla frågor på Youmo är besvarade av experter som brukar svara på frågor på UMO.se.

Till toppen av sidan