Lämna sidan snabbt!

Människohandel

Människohandel kallas också trafficking. Det är när en eller flera personer utnyttjar dig, för att tjäna pengar. Det kan till exempel vara personer som tvingar dig att sälja sex, stjäla, arbeta eller sälja droger.

En person sitter med allvarlig min i baksätet på en bil, och ser ut genom fönstret.

Det är vanligt att bli lurad om vad du ska göra, eller hur livet ska bli. Det är vanligt att bli skrämd och hotad.

Det kan till exempel vara så här:

  • En person ska hjälpa dig med någonstans att sova. För att få sova där måste du sälja droger.
  • En person säger att du ska få ett jobb i ett annat land. Hen ordnar med din resa och sovplatser. I det nya landet blir du tvingad att ha sex med andra, och blir utsatt för sexuella övergrepp. Du får bara lite pengar själv.

Människohandel är ett brott

Personer som lurar eller tvingar andra att sälja sex, kan straffas med fängelse. Det är också olagligt att hjälpa till med att till exempel skjutsa eller ordna någonstans att sova.

Det kan kännas mycket svårt att bli fri från situationen, för att du behöver personen som har hjälpt dig, eller är rädd.  

Du som har sålt sex eller varit med om människohandel, har rätt att få hjälp. Det spelar ingen roll om du tycker om personen som utnyttjar dig. Det spelar ingen roll om du visste från början att du skulle sälja sex. Det är personen som utnyttjar dig som gör fel, inte du.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan