Lämna sidan snabbt!
Kroppen

Jag är rädd att jag inte kommer att blöda när jag har samlag första gången. Kan jag göra en operation?

Fråga

Min familj säger att jag måste vara oskuld när jag gifter mig. De säger att det måste komma blod i sängen när jag har samlag första gången. Jag är rädd att det inte kommer att göra det. Jag har hört att man kan sy dit en mödomshinna. Funkar det?

Svar

De flesta tjejer blöder inte första gången de har samlag. Om de blöder så beror det på att de inte varit tillräckligt upphetsade och våta.

Slidans öppning är inte täckt av en hinna. Mensen skulle inte kunna rinna ut om det fanns en hinna. Det här med mödomshinnan är bara en myt. Därför går det inte heller att sy dit någon sån. Operationerna som några gör funkar inte.

Det kan också vara bra att veta att ingen kan se om du har haft sex med någon annan. Inte ens en läkare eller barnmorska kan vid en undersökning se om du har haft sex. Det beror på att slidan fortsätter att vara precis som tidigare.

Försök prata med din familj om det här, om det är möjligt. Visa dem gärna texter och bilder om snippan här på Youmo.se. Kontakta en ungdomsmottagning, socialtjänsten eller polisen om du på något sätt känner dig rädd eller hotad.

Mer på Youmo

ArtikelBildspel: Det finns ingen mödomshinna

Det går inte att se eller känna på slidan om du till exempel har haft samlag eller använt en tampong. De flesta blöder inte första gången de har samlag, eftersom slidan är öppen.

ArtikelSnippan

Här kan du läsa om snippans olika delar och om hur din snippa funkar. Snippan är en jättebra kroppsdel som kan kissa, ha mens, ha sex, föda barn och kännas skön.

ArtikelFår familjen bestämma över mitt liv?

Dina föräldrar eller vårdnadshavare har ansvar för dig tills du fyller 18 år. Men de får inte bestämma allt. Du har rätt att vara med och bestämma saker som handlar om ditt liv. Ta hjälp av någon annan, om familjen vill bestämma eller kontrollera för mycket.

ArtikelHeder

I vissa familjer och släkter är det viktigt att det inte går något dåligt rykte om familjen. Det kan finnas regler i familjen, som att en tjej inte får ha sex förrän hon har gift sig. Därför får hon inte vara ihop med någon, eller umgås med killar på fritiden. Det här kallas för hedersrelaterat våld eller förtryck. Att utsätta någon för det är olagligt. Det bryter också mot de mänskliga rättigheterna, och FN:s barnkonvention.

Till toppen av sidan