Alternate Text

Skydd mot könssjukdomar

Kondom är det vanligaste skyddet för att minska risken för könssjukdomar när du har samlag. Det bästa är om ni som ska ha sex pratar om skydd innan ni börjar ha sex. Skydd mot könssjukdomar är något som ni tillsammans har ansvar för.Olika sex är olika säkert

Det finns olika sätt att ha sex. Du kan ha sex som gör att du inte kan smitta någon eller själv bli smittad av någon könssjukdom. Smeksex är ett sånt sätt. Munsex är säkrare än att ha samlag.

Ni behöver inte oroa er för könssjukdomar om ingen av er har haft sex förut.

Kondom är ett jättebra skydd

För att skydda dig om du har samlag, är det bra att använda kondom. Kondom är ett tunt skydd som träs på penisen när den är hård, före ett slidsamlag eller analsamlag.

Det är viktigt att kondomen sitter på under hela samlaget, för att den ska skydda mot könssjukdomar.

Kondomer finns att köpa på apotek, i kiosker och mataffärer och på internet. På de flesta ungdomsmottagningar finns gratis kondomer.

Femidom

Femidom är ett annat skydd, som liknar en stor kondom. Du sätter in den i slidan när du ska ha samlag. Du kan läsa mer om femidomer i texten om skydd mot graviditet.

Bildspel om kondomer

  /

   

  Material

  De flesta kondomer är gjorda av en sorts gummi som heter latex. Det finns också kondomer av plast, som du använda om du är allergisk mot latex.

  /

  Storlek

  Det finns kondomer i olika storlekar. De flesta kondomer är cirka 5 centimeter breda och 18-20 centimeter långa.

  Bredden är viktigare än längden för hur bra en kondom passar. Det gör inget om kondomen är längre eller kortare än penisen.

  /

  Förvaring

  Kondomer ska inte förvaras för varmt eller för kallt. De ska inte klämmas eller skava mot något. En ficka i en jacka eller väska är ett bra ställe. Kondomerna får inte vara för gamla. Då kan de bli uttorkade och spricka. Det brukar stå ett datum på förpackningen.

  /

  Glidmedel

  De flesta kondomer har glidmedel på utsidan. Det är en genomskinlig vätska som gör kondomen hal. Om du vill ha mer glidmedel, använd en sort som är tänkt att användas med kondom. Du kan köpa glidmedel på ett apotek. Använd inte olja eller hudkräm tillsammans med kondom. Då kan kondomen gå sönder. 

Information om sidan

 • Redaktör:

  UMO:s redaktion
 • Faktagranskare:

  Barnmorska