Alternate Text

Bildspel: Skydd mot graviditet

Det finns många sätt att skydda sig mot att bli gravid. I det här bildspelet kan du se de vanligaste skydden.

De flesta skydden mot graviditet innehåller hormoner. Det är ämnen som finns i kroppen och påverkar sånt som ägglossning och mens. Hormonerna i skydden mot graviditet gör så att du inte kan bli gravid.

Kondom, femidom och kopparspiral är skydd mot graviditet som inte innehåller hormoner.
Kondom och femidom skyddar även mot könssjukdomar. Andra skydd mot graviditet skyddar inte mot könssjukdomar. 

  /

  Kondom

  En kondom är gjord av mycket tunt gummi. Du sätter den på penisen om du ska ha samlag. Då kan spermierna inte komma in i slidan. Det är viktigt att kondomen är på under hela samlaget. Kondomer finns att köpa på apotek, i kiosker och mataffärer och på internet.

  /

  Kondom är ett skydd som killar kan använda. Andra skydd mot graviditet är gjorda för tjejers kroppar. På bilden har kondomerna omslagsplasten på.  

  /

  P-piller

  P-piller är tabletter som du äter. Vissa sorter äter du varje dag. Andra sorter tar du i 21 eller 24 dagar. Sen gör du en paus på fyra eller sju dagar. Då får du mens. Sen börjar du på en ny p-piller-karta.

  Du behöver träffa en barnmorska eller läkare för att få p-piller. Det kan du göra på till exempel på en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning.

  /

  P-stav

  En p-stav är en stav av plast som är liten som en tändsticka. Den sätts in under huden på din överarm. En barnmorska eller läkare sätter in den. Först får du bedövning i armen.

  P-staven syns inte. P-staven kan sitta inne i tre år.

  /

  Akut-p-piller

  Akut-p-piller är en tablett som du kan ta efter ett oskyddat samlag, till exempel om ni glömde att skydda er. Då minskar risken att bli gravid. Tabletten måste tas så snart som möjligt efter det oskyddade samlaget. Vissa sorter ska tas inom tre dagar, och andra sorter ska tas inom fem dagar. Ju tidigare du tar akut-p-pillret, desto mindre är risken att bli gravid.

  Du kan köpa akut-p-piller på ett apotek. På många ungdomsmottagningar kan du få ett akut-p-piller gratis.

   

  /

  Minipiller

  Minipiller liknar p-piller. Du äter tabletterna varje dag utan uppehåll. Du behöver träffa en barnmorska eller läkare för att få minipiller.

  /

  Hormonspiral

  En hormonspiral är några centimeter lång och gjord av plast. Skaftet innehåller hormoner. Spiralen sätts in i livmodern av en barnmorska eller läkare. Hormonspiralen kan sitta inne i tre till fem år.

   

  /

  Kopparspiral

  En kopparspiral är gjord av plast. Skaftet är lindat med tunn koppartråd. Spiralen påverkar livmodern och hindrar ägget att bli befruktat. Den sätts in i livmodern av en barnmorska eller läkare. Spiralen kan sitta inne i fem år.

  /

  P-ring

  En p-ring är gjord av mjuk plast och är cirka fem centimeter stor. Du måste träffa en barnmorska eller läkare för att få en p-ring. Ringen sätter du själv in i slidan.

  P-ringen ska sitta kvar i tre veckor. Du känner inte att den sitter där. Sen tar du ut den. Då får du mens. Efter en vecka sätter du in en ny p-ring.

  /

  Femidom

  En femidom är gjord av plast. Du sätter in den i slidan när du ska ha samlag. I varje ände sitter en ring av plast, som gör att den sitter kvar.

   

  /

  Spermierna hamnar i femidomen när du har sex. För att den ska skydda bra, är det viktigt att den sitter i under hela samlaget.

  Femidomer finns att köpa på internet. 

  /

  P-plåster

  Ett p-plåster sätter du på huden.

  Du måste träffa en barnmorska eller läkare för att få ett p-plåster. Du sätter själv på plåstret på huden. Plåstret ska sitta kvar i en vecka, sen byter du till ett nytt. Efter tre veckor ska du vara utan plåster en vecka. Då får du mens.

Information om sidan

 • Redaktör:

  UMO:s redaktion
 • Faktagranskare:

  Barnmorska