Lämna sidan snabbt!
Att må dåligt

Om du mår dåligt

Alla mår dåligt ibland. Det kan vara för att det har hänt något jobbigt eller för att du undrar hur något ska bli. Men ibland kan du må dåligt utan att veta varför. Det finns saker du kan göra själv för att må bättre. Du kan också få hjälp att må bättre.

En person sitter med huvudet tungt lutat i händerna. Illustration.
Ingen är glad hela tiden. Det hör till livet att vara ledsen ibland.

Den här texten handlar om att må dåligt psykiskt. Du kan må dåligt psykiskt av något som har hänt, till exempel våld eller sexuella övergrepp. Du kan må dåligt för att du är orolig för något, till exempel din familj eller hur det ska bli i framtiden.

Du kan också må dåligt utan att riktigt veta varför. Ibland finns det en anledning fast du inte vet vad den är. Vissa personer har också lättare för att bli oroliga eller nedstämda än andra. 

Det kan märkas i kroppen, på humöret och sömnen

Du kan till exempel få ont i huvudet eller ont i magen. Du kan få svårt att slappna av och sova bra. Du kan bli mer hungrig eller mindre hungrig än vanligt. Kanske blir du lätt ledsen och gråter. Det är också vanligt att bli arg och att få svårt att koncentrera sig. 

Det kan kännas så även om det har gått lång tid sen du var med om något jobbigt eller farligt. Kanske känns det märkligt att må dåligt då. Men det är inte konstigt eller ovanligt. 

Ingen är glad hela tiden. Det hör till livet att vara ledsen eller känna oro ibland.

Berätta för någon

Försök att prata om hur du mår med en kompis eller en vuxen som du litar på. Det brukar kännas bättre efteråt. Det är viktigt att du berättar för någon om du har väldigt jobbiga känslor, till exempel om du känner att du inte orkar leva.

Ibland är det lättare att prata med någon man inte känner och utan att ses. Här finns en lista på ställen du kan kontakta på telefon, chatt och mejl om du mår dåligt (på svenska på UMO.se).

Tips för att må bättre

Här är några saker som du kan göra för att känna dig starkare, gladare och lugnare:

  • Rör på dig, till exempel genom att träna eller promenera.
  • Ät bra mat. Det är bra att äta olika sorters mat och att äta mycket frukt och grönsaker. Ät helst frukost, lunch, middag och något mellanmål varje dag.
  • Försök att sova tillräckligt mycket. Det bästa är att sova på natten.
  • Gör saker som du gillar och umgås med personer som du gillar.

De här sakerna gör det lättare att klara av saker som du vill göra.

Att dricka alkohol eller använda andra droger är inte bra. Det kan göra att du mår ännu sämre.

Ibland är det lätt att göra något själv för att må bättre. Ibland är det svårare, till exempel om något mycket jobbigt har hänt.

Sök hjälp om du mår mycket dåligt

Du ska söka hjälp om du mår dåligt länge eller om du mår mycket dåligt. Kontakta till exempel en ungdomsmottagning, en vårdcentral eller barn- och ungdomspsykiatrin (bup). Du kan få hjälp av skolsköterskan eller skolkuratorn om du går i skolan.

Ring 112 eller kontakta en psykiatrisk akutmottagning om du eller någon annan mår väldigt dåligt och vill ha hjälp så fort som möjligt. Ring telefonnummer 1177 för att få veta vart du ska gå.

Be någon du känner att hjälpa dig om du behöver. 

Mer på Youmo

Artikel

Film: Har du varit med om något väldigt skrämmande

En film för dig som har varit med om något väldigt skrämmande.

Artikel

Film: Tips för att må bra

En film med tips för att må bra. Filmen är framtagen för Youmo.se, som är en sajt från UMO, ungdomsmottagningen på nätet.

Artikel

Ungdomsmottagning

Till en ungdomsmottagning kan du gå om du har frågor om kroppen, sex eller preventivmedel. Du kan också gå dit om du mår dåligt och behöver någon att prata med.

Artikel

Så kan du få vård

Alla som bor i Sverige har rätt till sjukvård när de behöver det. Ring telefonnummer 112 om du eller någon annan har en livshotande skada eller sjukdom.

Artikel

Vård för dig som är asylsökande eller papperslös

Du som är asylsökande eller papperslös i Sverige, ska få viss sjukvård och tandvård när du behöver det.

Till toppen av sidan